Stvoren politički fantom

11:17 17. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, da tim činom pre 16 godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, te stvoren "politički fantom" koji jetrajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći.

Navodeći da je proglašenjem nezavinosti Kosova 2008. godine pokušana legalizacija "nečeg što je začeto 1999. godine, kada je izvršena NATO agresija na SR Jugoslaviju bez dozvole Ujedinjenih nacija", vladina Kancelarija navela je da "jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas".

"Kreiranjem samoproglašenog 'Kosova', na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom 'Kosovu' danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. 'Kosovo', nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine", navedeno je u saopštenju. (kraj) vem/bdr

Share: