Izbori 2. juna

20:47 10. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će beogradski izbori biti 2. juna i da će ih buduća predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisati 3. aprila, a najavio je da će nastavak konstitutivne sednice parlamenta biti pomeren za sedam dana zbog izbora potpredsednika i svih drugih tela,kako bi sve bilo spremno za izbor nove vlade.

 
Vučić je, u obraćanju javnosti posle sastanka sa koalicionim partnerima, rekao da je većina bila za to da se beogradski izbori održe 28. aprila, a da lokalni izbori u 87 opština budu održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima.

Nema nikakvih leks specijalisa, jer ih niko nije ni predložio Skupštini Srbije, objasnio je on i dodao da ga nije sramota da prizna kada pogreši, kao što je donekle bio slučaj kada je govorio o datumu održavanja beogradskih izbora.

Najkasniji datum za raspisivanje novih izbora u Beogradu je 3. april, kazao je Vučić, navodeći da ih mora raspisati predsednik parlamenta, koji do tada mora biti izabran.

Prema njegovim rečima, nije bilo pritisaka iz inostranstva za održavanje izbora u Beogradu, već se radi o njegovoj želji kao predsednika Republike.

Smatram da je za zemlju najbolje da pokušamo da umirimo strasti, rekao je Vučić i naglasio da je i članovima Srpske napredne stranke poručio da je ponekad bolje izgubiti izbore, nego nečasno formirati vlast.

Nemojte da budemo kao Dragan Đilas, koji je 2008. godine primoravao socijaliste da pogaze reč, što su oni uradili, dodao je Vučić.

Naveo je da očekuje da predlog za mandatara i za sastav nove vlade budu spremni do 1. aprila, kako bi se potom išlo u proceduru u Skupštinu Srbije.

Najviše volim kada neko ovo doživljava kao znak slabosti, a ovo je znak snage demokratije, rekao Vučić.

On je pozvao ljude iz Ministarstva unutrašnjih poslova da restriktivno primenjuju zakon o promeni prebivališta do datuma zaključenja biračkog spiska za beogradske izbore, ponavljajući da je važno ispuniti preporuke Kancelije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava. (kraj) is/ivt

Share: