Generalštab most prijateljstva

22:07 15. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Bivši specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da bi zgrada Generalštaba u Beogradu, koja je simbol sukoba, mogla da bude pretvodena u most prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Postoje tri projekta, a jedan je u Beogradu. To će biti neverovatni luksuzni projekat mešovite namene sa pet zvezdica i biće svetske klase", rekao je Grenel za Blic.

Na pitanje kakve bi koristi Srbija imala od toga, on je naglasio da je reč o ogromnoj investiciji i da je projekat svetske klase od američkih i međunarodnih investitora.

"U pitanju je poslovni prostor, stanovi i hotel sa pet zvezdica. Napravili smo most koji će obeležiti prvobitnog arhitektu projekta i simboliku prijateljstva sa Zapadom. Memorijalni kompleks će se graditi kroz konkurs i zatražićemo od pojedinaca da dostave predloge za spomen obeležje. To će biti način da se gleda u budućnost i izgradi most prijateljstva i obnove", kazao je Grenel.

Kada je reč o datumima početka izgradnje, Grenel je rekao da to zavisi od konačnih dozvola.

"Ovo je prilika da američki investitori preurede bivši Generalštab kao simbol ogromnog napretka koji je učinjen u zalečenju rana iz prošlosti. Taj projekat pretvoriće simbol prethodnog sukoba u most prijateljstva i obnove", poručio je Grenel. (kraj) is/mk

Share: