Bez predloga o dinaru

14:41 20. 03. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

PRIŠTINA - Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas, nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem, da nije čuo bilo kakav konkretan predlog Prištine za rešavanje problema upotrebe dinara i da veruje da Vlada Kosova još radi na njemu.

Hovenijer je naveo da je stav Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o dinaru jasan i ponovio da se ne radi o dinaru, već su SAD zabrinute da bi način primene te uredbe mogao da utiče na srpsku zajednicu na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

"Mi smo zabrinuti da, kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje, način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito - ali ne isključivo - na srpsku zajednicu na Kosovu", istakao je Hovenijer.

Zamoljen za komentar izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da Kosovo ima još dva uslova koje treba da ispuni da bi postalo član Saveta Evrope, Hovenijer je naglasio da Eskobar nije to rekao.

Prema njegovim rečima, Eskobar je rekao da je "pitanje članstva u Savetu Evrope važno i da su neke evropske zemlje iznele dodate zabinutosti".

"Eskobar nije govorio o poziciji SAD, niti izneo poziciju SAD", kazao je Hovenijer. (kraj) vem/and/mk

Share: