Problemi sa prevencijom

15:15 20. 03. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Jelena Banjac izjavila je danas, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, da to što je Srbija prva po smrtnosti od te bolesti u Evropi i što je mali broj pregleda predstavlja pokazatelj da zdravstveni sistem ne funkcioniše, a prevencija nije dovoljno promovisana.

Navodeći da se time pokazuje odnos vlasti prema zdravlju žena, Jelena Banjac istakla je u saopštenju da su ključ za lečenje raka dojke prevencija i rano otkrivanje, a da je izveštaj Državne revizorske institucije pokazao da organizovanim skriningom karcinoma dojke nije obuhvaćeno 75 odsto ciljane populacije, saopštio je PSG.

"Stanje u zdravstvenom sistemu je katastrofalno, a građani ne veruju da mogu brzo i efikasno da obave preglede koji su im neophodni. Ministarka Danica Grujičić bi trebalo da se bavi time zašto nam žene nisu pokrivene preventivnim pregledima i zašto smo prvi po smrtnosti od raka dojke u Evropi, a ne, kako ona navodi, lažnim listama čekanja na operacije", rekla je Jelena Banjac. (kraj) vem/and/mk

Share: