Brnabić vodi parlament

18:03 20. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević/Anđelija Stojković

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas poslanicu Srpske napredne stranke Anu Brnabić za predsednicu parlamenta, pošto je za nju glasalo 153 poslanika.

Tokom javnog glasanja u sali parlamenta nije bilo poslanika opozicije, izuzev pet poslanika sa lista "Mi - Glas iz naroda prof.dr Branimir Nestorović", odnosno liste "Mi - Glas iz naroda" koji su glasali protiv izbora Brnabić.

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu, Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije "Kontinental vind Srbija", predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Na sednici Skupštine Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.

Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije. (kraj) is/ivt/and/bdr

Share: