Vučić razumeo stav

14:53 22. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Džejms O'Brajen izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da korišćenje sile protiv Kosova Vašington smatra neprihvaljivim i ugrožavanjem NATO trupa koje su tamo da štite "i srpsku zajednicu i etničke Albance".

Vučić je rekao da se sila neće upotrebljavati, rekao je O'Brajen, komentarišući vežbe Vojske Srbije blizu administrativne linije sa Kosovom.

O'Brajen je naveo i da su SAD srpskoj strani jasno prenele da pojedinci uključeni u sukobe u Banjskoj moraju odgovarati za svoje akcije, dodavši da očekuju da se to brzo dogodi.

Vlada je preduzela neke korake, kao što su smena šefa bezbednosne agencije, pomeranje jedinica vojske i održavanje vojnih vežbi na niskom niovu i želimo da tako ostane, kazao je O'Brajen, koji dodaje da je Vučić bio jasan u svom stavu da budućnost Srbije vidi u EU i da to zahteva neophodne reforme.

O'Brajen je ponovio da SAD snažno podržavaju uključivanje Kosova u međunarodne organizacije, ali to znači ispunjavanje standarde koje te organizacije traže, i nada se da ćemo videti da vlada u Prištini preduzima korake na koje je pristala.

Kada je reč o Uredbi Centralne banke Kosova o dinarima, O'Brajen je rekao da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izašao sa brojnim idejama za rešenje tog problema, ukazujući da nijedna vlada ne treba da osiromašuje svoje građane i da ih onemogućava da kupe osnovne namirnice.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar je bio tamo da vidi situaciju i izvestio nas je da se uredba primenjuje tako što se otežava građanima Kosova svakodnevni život, preneo je O'Brajen.

Kao prijatelji Kosova, dodao je, želeli bismo da vidimo da se uredba revidira i da se omogući ljudima da plate ono što im je potrebno, da se vratimo korak unazad i omogući im se korišćenje valute kako bi mogli da imaju sigurnost ujutro kada se probude da će kupiti ono što im treba.

O'Brajen je podsetio i na niz sporazuma, među kojima je i onaj o plaćanju struje na severu, uz primedbu da su sada ljudi dovedeni u situaciju da ne mogu da plate te račune.

Razumeli smo da vlada želi kontrolu nad ulaskom valuta, ali za to postoje načini i bez ovakvog postupanja koje povećava tenzije i podstiče nacionalističku retoriku, istakao je američki diplomata.

O'Brajen je podsetio da se Kosovo u narednim nedeljama suočava sa nekoliko važnih glasanja u međunarodnim organizacijama koje su iznele uslove koji se moraju ispuniti za članstvo, a rešavanje sporne situacije oko zemljišta manastira Visoki Dečani samo je jedan od njih. (kraj) is/ivt/dj

Share: