Upotreba sile je uvek teška

15:24 22. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Džejms O'Brajen izjavio je danas da odluka da se upotrebi sila uvek sa sobom nosi brojne teške odluke i ima ozbiljne posledice.

Govoreći o 25. godišnjici napada NATO na SR Jugoslaviju, O'Brajen je najavio zajedničku izjavu sa evropskim partnerima, ponavljajući da je upotreba sile uvek trezvena i teška odluka.

To je bilo neophodno u tom trenutku, jer je vlada u Beogradu odlučila da koristi silu, a ne da vodi dijalog, ocenio je O'Brajen.

Prisećajući se 1998. godine, kada se razgovaralo o situaciji na Kosovu, O'Brajen je rekao da je tada bilo dosta mirovnih inicijativa sa predstavnicima Kosova i Srbije i Crne Gore, s ciljem da se zaustavi nasilje i obezbede prava za građane na Kosovu.

O'Brajen je ukazao da je odluka da se koristi oružje bila u rukama drugih ljudi, a ne onih koji su vodili pregovore.

On je istakao da šestorka sa Zapadnog Balkana želi da bude deo Evropske unije i dodao da SAD snažno podržavaju integraciju tih zemalja u evropske strukture i evroatlanstke integracije, ako to žele.

Naveo je i da Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Saveta EU da se otvore pregovori sa Bosnom i Hercegovinom i smatra da je to još jedna potvrda stava da je budućnost regiona u EU.

To je dobar korak i radićemo blisko sa kolegama iz EU da region približimo Uniji, kazao je O'Brajen i dodao da je to još jedno ohrabrenje regionu da se reformiše i zauzme svoje mesto u Uniji. (kraj) is/ivt/dj

Share: