Kosovo obećalo ZSO

14:34 23. 03. 2024. FoNet | Davor Lukač

PRIŠTINA - Predsednica, premijer i predsednik Skupštine Kosova Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca poslali su glavnom izvestiocu za prijem Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani pismo u kojem se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), prenosi danas Kosovoonline.

"U pismu od 21. marta dali ste nam predložene obaveze koje će Kosovo morati da ispoštuje kada postane deo Saveta Evrope. Vaše pismo ukazuje da ova lista, na koju je potreban odgovor kosovskih državnih institucija, čini sastavni deo našeg procesa apliciranja i predstavlja važan korak u procesu punopravnog članstva Kosova u Savetu Evrope“, naveli su kosovski zvaničnici u pismu koje je objavio i portal Nacional.

U pismu koje je Dora Bakojani poslala Prištini navode se oblasti u vezi sa ljudskim pravim i zaštitom nevećinskih zajednica, kao i pitanje Briselskog sporazuma, uz hitno formiranje ZSO.

Bakojani je ove nedelje sastavila nacrt izveštaja za članstvo Kosova u Savetu Evrope, a u njemu se pominju i neka pitanja koja Kosovo mora da ispuni nakon članstva. (kraj) vem/dal/mk

Share: