Integracije Kosova su hitne

19:14 27. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Evropske i evroatlantske integracije Kosova znače bezbednost, prosperitet i demokratiju za njegove građane, rekao je danas američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, dodajući da je evidentno da je taj proces hitan.

Evropske i evroatlantske integracije Kosova znače bezbednost, prosperitet i demokratiju za njegove građane, rekao je danas američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, dodajući da je evidentno da je taj proces hitan.

Hovenijer je kazao da je integracija Kosova takođe ključna za postizanje dugoročne bezbednosti i stabilnosti u regionu, prenosi RSE.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u EU 2022. godine i jedina je država Zapadnog Balkana koja još nije dobila status kandidata.

Hovenijer je, na događaju povodom obeležavanja 25. godišnjice početka vazdušnih napada NATO na SR Jugoslaviju, rekao da SAD gledaju na stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu kao na važno obećanje koje se mora ispuniti, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

"Pre 25 godina NATO je delovao kako bi unapredio viziju slobodne i mirne Evrope. I danas radimo na tome", rekao je Hovenijer na skupu u Prištini. (kraj) is/mk

Share: