Podrška iz Srbije ali u evrima

14:03 28. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se Priština ne protivi tome da srpska zajednica dobija novčanu pomoć od Srbije, ali ona mora biti u evrima, i naglasio da će vlada podržati plan Centralne banke Kosova o tromesečnbom planu tranzicije u 10 koraka.

Podržaćemo taj plan u meri u kojoj se to zahteva od izvršne vlasti. Na dobrom smo putu i jasno je da - uprkos apokaliptičnim upozorenjima iz Beograda - incidenata na terenu praktično nema. Čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i severu Mitrovice u raznim lokalima plaćate u evrima, naglasio je Kurti.

On je dalje rekao da Kosovo nije protiv toga da građani Srbije dobijaju pomoć od Srbije, ali je rekao da ona treba da bude pretvorena u evre, prenosi RTK.

Ne zaboravimo da postoji više od 33.000 punktova na kojima Srbi dobijaju pomoć u evrima koje im je dala Vlada Kosova. Nećemo zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako se pošalju u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre, dodao je Kurti. (kraj) mjj/ivt/bdr

Share: