Podržavamo Srbiju na putu u EU

22:32 29. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, a što se tiče želje Kosova i njegove aplikacije za Savet Evrope, mnogo će se o tome pričati, biće žustra debata i na neki način sve je to povezano sa Ohridskim sporazumom, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Hil je u intervjuu Blicu rekao da Ohridski sporazum postavlja određene obaveze za obe strane i dodao da je svima jasno da Kosovo mora da prođe kroz čitav proces da bi se pridružilo Evropskoj uniji.

Razumem zašto je javnost u Srbiji ogorčena, u Kvinti je mnogo diskusija na tu temu, ali pozicija moje Vlade je da Kosovo mora da ispuni sve obaveze po Briselskom sporazumu, a ako to ne učini, to će svakako komplikovati njegovu nameru da bude deo Evropske unije i drugih organizacija, kazao je Hil.

Mislim, dodao je, da se svi mogu fokusirati na to šta treba da urade da bi se zahtev, rekao bih čak istorijski, iz Briselskog sporazuma ispunio i nadam se da svi mogu da budu posvećeni tom zadatku.

Hil je istakao da veruje da će doći do formiranjja Zajednice srpskih opština, jer smatra da je to veoma razumno i predstavlja rešenje za sve.

Zajednica bi pomogla da se prevaziđu mnogi trenutni problemi i teškoće koje zajednica Srba na Kosovu ima. Mislim da je ona nužna za budućnost i Srbije i Kosova, tako da verujem da će se to desiti. Puno poteza tu igra ulogu, ali mislim da je suštinsko za srpsku zajednicu na Kosovu kakva će biti njena budućnost i budućnost njihove dece, kazao je Hil.

Govoreći o predstojećim izborima u Beogradu, Hil je rekao da su to unutrašnje stvari Srbije, ali je pozdravio napore OEBS da pokuša da pomogne Srbiji u njihovoj organizaciji.

Pozdravljamo njihove napore koji su posvećeni tome da svi mogu da imaju poverenje u ove izbore, što nam je veoma značajno, a s druge strane ne podržavamo bojkote. Ono što podržavamo je da ljudi učestvuju u procesu koji je suština demokratije. Želimo da vidimo da izbori budu uspešni i nastavićemo da to podržavamo, a nadam se da će i svi drugi to činiti, kazao je Hil. (kraj) is/mk

Share: