Utrostručen broj patrola

16:45 02. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Misija Kfor saopštila je da je pojačano prisustvo na severu Kosova i da je utrostručen broja patrola, uključujući i duž administrativne linije, preneo je danas RTS.

Krof je u saopštenju potvrdio da je od maja 2023. na Kosovu raspoređeno 1.000 dodatnih vojnika, što predstavlja najveće pojačanje ove misije u poslednjih 10 godina.

U odgovoru na pitanje prištinskih medija o izjavi ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalja Svečlje da ima oko 400 "ekstremista" koji se obučavaju u blizini Kosova, Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na severu Kosova.

Pored toga, Kfor je utrostručio broj patrola, uključujući i one duž administrativne linije.

"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu, načelnika Generalštaba oružanih snaga Srbije, Euleksa, UN, OEBS i diplomatskog kora“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kfora navodi se da NATO nastavlja da podstiče Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

"Ovo je ključ održive bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu“, navodi se u odgovoru Kfora. (kraj) vbr/mk

Share: