Stop mizoginiji

15:55 05. 04. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Autonomni ženski front (AŽF) Zeleno-levog fronta osudio je danas postupke Rektorata Univerziteta u Novom Sadu koji su doprineli ugrožavanju bezbednosti dekanki Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, i ukazao da dešavanja potvrđuju širi trend reakcionarnih desnih politika, kao i odbacivanja načela rodne ravnopravnosti.

U saopštenju AŽF upućena je podrška članicama Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Vladislavi Gordić Petković, Gordani Lalić-Krstin i Zorani Antonijević, koje su istupile iz tog tela, kao i redovnoj profesorki Filozofskog fakulteta Sabini Halupka Rešetar, koja je prethodno podnela ostavku na mesto prorektorke za međunarodnu saradnju.

Nedopustivo je ovakvo postupanje u okvirima akademske zajednice, naročito u svetlu pojačanih napada kako na integritet izbornog procesa na univerzitetima, tako i na Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji garantuje prava i ostvarivanje ravnopravnosti svih žena u Srbiji. Mizoginiji nema mesta ni u našem društvu, ni na našim univerzitetima, poručio je AŽF. (kraj) vbr/dal/dj

Share: