Francuska, i kada nije lako

21:40 08. 04. 2024. FoNet | Katarina Tomović

PARIZ - Francuska nam je uvek bila najbliža u Evropi, na nju smo uvek računali, rekao je večeras u parizu Aleksandar Vučić i ocenio da se Srbija uvek mogla osloniti na Francusku i predsednika Emanuela Makrona kada je "imala neku muku".

Vučić je, u zajedničkom obraćanju s predsednikm Francuskle Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, zahvalio francuskom šefu države što je uvek spreman da čuje iako često nije bio saglasan sa tim što bi čuo.

On je zahvalio ne samo na velikoj podršci na evropskom putu, već i na zaštiti "kad to nije bilo lako".

Osvrnuvši se na Makronovu ocenu u vezi dijaloga s Kosovo da su "obe strane ponešto učinile", Vučić je rekao da jedna strana u dijalogu Beograda i Prištine nije učinila ništa i da ne samo što nije ispunila nijednu tačku prvog ni drugog Briselskog, kao ni Ohridskog sporazuma, već je organizovala izbore sa izlaznošću 3,4 odsto, sprovela eksproprijaciju zemljišta i zabranila upotrebu dinara na Kosovu.

Što se tiče Ohridskog sporazuma, Vučić je reka da je Beograd već ispunjio pojedine tačke "iako nije morao".

Predsednik Srbije naglasio je da se i dalje ne vodi nikakva istraga zbog ranjavanja srpskih dečaka koji su ranjeni dok su nosili badnjak.

Govoreći o problemima kosovskih Srba Vučić je napomenuo da je pitanje dinara "pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

On je istakao i da je Srbija uvek podržavala integritet Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske u okviru BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vučić je naglasio da će, kao i do sada, biti otvoren u razgovorima koje će večeras imati s Makronom.

Podsetio je na to da dve zemlje ove godine obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je Francuska Srbiji "uvek bila najbliža u Evropi".

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je naveo da je proteklih pet godina udvostručena trgovinska razmena.

Prema njegovim rečima, trenutno 339 francuskih investitora posluje u Srbiji i zapošljava 11.125 radnika. (kraj) vip/kt/bdr

Share: