Predlog poslat Brnabić

13:09 12. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Lista Srbija protiv nasilja predložila je danas predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore, raspisane 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, sa retroaktivnim dejstvom, jer pravni okvir za sprovođenje tih izbora nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR.

Sve poslaničke grupe koje su na izborima nastupale pod listom "Srbija protiv nasilja" poslale su do 12 sati Brnabić predlog da sa realizacijom ovih kratkoročnih mera počne pre održavanja narednih izbora, u koji je FoNet imao uvid, u kojem se naglašava "da je potrebno postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora, posle usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira".

Te mere su formiranje Komisije sastavljene od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska u cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem - u skladu sa preporukom 4, odnosno profesionalno i odgovorno izveštavanje na javnim servisima. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: