Podrška ukidanju viza

13:50 13. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Zeleno-levi front (ZLF) pozdravio je danas odluku Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE), koja predstavlja ključni korak za putovanje bez viza u zemlje Šengena za kosovske Srbe, nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Ministartva unutrašnjih poslova Srbije.

Iščekujući plenarnu sednicu Evropskog parlamenta 23. aprila, ZLF poziva sve članove Evropskog parlamenta da glasaju za tu odluku, i tako potvrde kolektivnu posvećenost Evropi u kojoj se prema svim pojedincima postupa sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovo poreklo ili okolnosti u kojima žive.

"Sloboda kretanja je kamen temeljac naših zajedničkih evropskih vrednosti. Ovakva odluka LIBE pokazuje posvećenost toj slobodi, jednakosti i pravičnosti, u skladu sa osnovnim principima evropske integracije, ali i politici ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Odlukom se takođe ispravlja nepravda izazvana izuzimanjem iz prava na slobodu kretanja jedne od najizolovanijih zajednica na evropskom tlu", istakao je ZLF u saopštenju. (kraj) vem/bdr

Share: