Zabrinutost zbog Srbije

21:54 16. 04. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Američki Kongres je u izmenjenom tekstu predloga zakona o Zapadnom Balkanu, koji danas razmatra Spoljnopolitički odbor Senata, izrazio duboku zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji.

"Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, i ono što je usledilo odmah posle njih, povod su za duboku zabrinutost u pogledu stanja demokratije, između ostalog i zbog konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS", navodi se u tekstu zakonskog predloga pod nazivom „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“, prenosi Glas Amerike.

Zakon je Senatu u maju prošle godine podnela demokratska senatorka i predsedavajuća senatskog Pododbora za Evropu Džin Šahin, uz podršku kolega iz obe stranke, a sada je predložila njegove izmene.

U tekstu se podseća da je u izveštaju ODIHR-a utvrđeno da su postojali "nepravdeni" izborni uslovi, da je bilo "brojnih proceduralnih nedostataka, uključujući nekozistentnu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i brojanja glasova i česte primere prevelikih gužvi i kršenja tajnosti glasanja, kao i da je bilo brojnih slučajeva grupnog glasanja". (kraj) is/bdr

Share: