Rasipanje javnih resursa

15:45 19. 04. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da je pre izbora održanih 17. decembra 2023. godine samo kroz isplate novca raznim kategorijama građana podeljeno više od 420 miliona evra, ali da postoje i drugi mehanizmi rasipanja javnih resursa, kao što je oprost dugova.

Nenadić je na debati "Predizborno rasipanje javnih resursa i kako ga sprečiti" rekao da je isplata više od 420 miliona evra direktna pomoć države građanima, kao što je jednokratna pomoć penzionerima od 20.000 dinara. Ocenio da je to "samo jedan, možda i manji deo novca koji se odnosi na predizbornu potrošnju".

"Postoje neke stvari koje su manje vidljive. Jednak efekat po javne resurse i direktnu isplatu novca može da predstavlja i oprost dugova", rekao je Nenadić i kao primer naveo to što je beogradsko Javno-komunalno preduzeće "Infostan" krajem prošle godine omogućilo građanima da svoja dugovanja tom preduzeću plate u nekoliko rata s popustom i tako su bili u povoljnijem položaju od onih koji su redovno plaćali svoje obaveze. (kraj) vem/lč/dj

Share: