ZSO rešenje svih problema

16:12 19. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Svi problemi sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju proizlaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Petković je predstavnike zemalja Kvinte i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je u četvrtak održan u Briselu, ali i istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama, predočio je Petković.

On tvrdi da su progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa Kosova jedini "uslovi" koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom
libaralizacijom, unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za članstvo u Savetu Evrope.

U saopštenju se navodi da je Petković predstavio predlog Beograda za rešenje krize koja je nastala posle jednostrane odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji.

Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera režima Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije, upozorio je Petković.

Nastojanje Aljbina Kurtija je da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama, vodi ka humanitarnoj katastrofi, dodao je.

Petković je rekao da će i na narednu rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: