Osnovati ZSO

10:53 20. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan rekao je danas da međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na ispunjenju obećanja i osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da je Kosovo obećalo da će sprovesti obavezu osnivanja ZSO i da je to od ključnog značaja da Srbi shvate kakav će im biti život.

"Ako postoji zabrintost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obavezu, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanje i sebi i drugima", proučio je O'Brajan.

Govoreći o glasanju u UN i rezoluciji o Srebrenici, O'Brajan je kazao da su tamošnja dešavanja krivično delo i zločin, ali da su mnogi počinioci bili u sudskom postupku i da su osuđeni.

Prema njegovim rečima, i danas je potrebno da se suočimo sa istinom.

Glavna tema današnjeg razgovora sa srpskom stranom, kako je naveo, bila je kako da Srbija i Amerika budu partneri i dalje.

Na pitanje novinara o tome kako međunarodna zajednica reaguje na hapšenja sa jedne i druge strane kada je reč o Kosovu, O'Brajan je naglasio da je zadatak Amerike da ispuni svoja obećanja.

"Naš zadatak je da vidimo da se prema ljudima dobro postupa u pritvoru i pobrinućemo se da tako bude", poručio je on.

Kako je naglasio, stvari koje dele Srbiju i Ameriku stvaraju utisak da stvari ne idu dobro ali da se dve zemlje nalaze u trenutku dobrih mogućnosti. (kraj) vbr/kt

Share: