Jedini put ka normalizaciji

20:02 22. 04. 2024. FoNet | Davor Pašalić

NJUJORK - Američki predstavnik Robert Vud je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećenoj šestomesečnom izveštaju civilne misije svetske organizacije na Kosovu, izjavio da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i evropskim integracijama Srbije i Kosova.

Vud je naveo da Beograd i Priština treba da učine sve kako bi na Kosovu bila formirana zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Prema Vudovim rečima, akcija NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine je bila neophodna kako bi se zaustavilo etničko čišćenje albanskog stanovništva Kosova.

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je izjavio da je napad NATO na SRJ bio ilegalna intervencija, čije su posledice katastrofalne.

Nebenzja je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Kosovu, uz tvrdnju da je teško sakriti etničko nasilje nad nealbanskim stanovništvom.

Priština izbegava dijalog sa Beogradom, dok Evropska unija podržava kosovskog premijar Aljbina Kurtija, umesto da bude posrednik između dve strane, rekao je Nebenzja.

On je izjavio da Kurti želi da promeni državne granice, što ugrožava stabilnost regiona.

Kineski predstavnik Fu Cong je okarakterisao kao zabrinjavajuć rast napetosti na severu Kosova.

Formiranje Srpske zajednice opština na Kosovu je obaveza iz Briselskog sporazuma. Podržavamo angažovanje Beograda i Prištine u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, izjavio je Fu, uz poruku da treba poštovati teritorijalni integritet Srbije.

Predstavnik Francuske Nikola De Rivijer je ocenio da je neophodan napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na severu Kosova moraju biti organizovani lokalni izbori, radi postavljanja novih gradonačelnika, kako bi se obnovila demokratija na tom području, rekao je De Rivijer.

On je izjavio da je neophodno utvrditi krivicu osoba odgovornih za septembarski oružani sukob u Banjskoj.

Srbija i Kosovo treba da se suzdrže od neprijateljskih akcija, poručio je De Rivijer.

Britanski prestavnik Fergus Ekersli je ocenio da Kosovo treba da posveti pažnju manjinskim zajednicama.

Srpska lista ne bi trebalo da ugrožava demokratske procese, rekao je Ekersli i konstatovao da Srbi moraju da utvrde odgovornost za oružani sukob u Banjskoj i napade na pripadnike Kfora.

Predstavnik Slovenije Samuel Žbogar je ocenio da je kosovsko društvo na evropskom putu i da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

Na tom putu postoje izazovi, kao što je podeljenost albanske i srpske zajednice na Kosovu, ali je dijalog jedini put ka normalizaciji, zbog čega ga treba podržati. Dijalog i normalizacija odnosa nemaju alternativu, rekao je Žbogar.

On je dodao da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda neodvojiva od bezbednosti Srba na Kosovu.

Potrebno je da dve strane sarađuju u istrazi o sukobu u Banjskoj, što je važno za normalizaciju, izjavio je Žbogar. (Kraj) is/drp/bdr

Share: