Šmit: Srbija poštuje Dejton

19:01 18. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da Srbija, kao potpisnica i kao pravni naslednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet BiH.

Šmit je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je bilo nekih pokušaja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da privuče predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svoj put, ali da on, za sada, nije krenuo tim putem.

On je naveo da Dodik ne poštuje Dejton i da želi i nastoji da u Republici Srpskoj stvori paralelnu pravnu strukturu koja bi mu dala laku mogućnost za otcepljenje, ocenivši da to nije samo pitanje Dejtona, nego i funkcionalnosti i integriteta celog regiona.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je navikla da podstiče svoje argumente šargarepom, a ne batinom, dok položaj visokog predstavnika daje mnogo batina, ali malo šargarepa.

"Vidim da korišćenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje", kazao je Šmit i podsetio da je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da međunarodna zajednica mora da deluje ako vidi nastojanje za raspadom, a ne samo da posmatra.

Visoki predstavnik je ocenio da napadi na Dejton pokazuju da još ne postoji "političko pomirenje među građanima, ili bolje rečeno, delovima političke klase Bosne i Hercegovine".

"Nažalost, političke grupe zauzimaju etnonacionalistički pristup. Nedostaje pomirenje", istakao je Šmit, uz napomenu da u ovoj političkoj strukturi neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti.  (kraj) vbr/mk

Share: