Priština da se vrati dijalogu

11:44 22. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

VAŠINGTON - Američki Stejt Department pozvao je kosovsku vladu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu sa Beogradom o normalizaciji odnosa i da se pozabavi potrebama Srba koji trpe posledice valutnih propisa, javlja danas KoSSev.

Iz Stejt departmenta su u izjavi za KoSSev osudili akciju zatvaranja srpskih finansijskih institucija na severu Kosova, navodeći da su razočarani potezom koji podiže tenzije, zbog čega su pozvali kosovsku vladu da se vrati dijalogu i pozabavi osnovnim potrebama građana.

"Razočarani smo zbog toga što je Kosovska policija sprovela akciju u finansijskim kancelarijama na severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova", navedeno je u izjavi, u kojoj se ukazuje da su pitanja u vezi sa tim kancelarijama bila predmet dugih diskusija u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

Prema navodima Stejt departmenta, ta akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima i vodi ka eskalaciji tenzija.

"To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU", naveo je Stejt department, dodajući da je američka vlada dosledno pozivala Prištinu na kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put to je učinila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Sjedinjene Države ponovile su zabrinutost zbog primene uredbe Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

"Pozivamo Vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i onim iz srpske manjinske zajednice, negativno pogođene nedavnim promenama valutnih propisa“, naveo je Stejt department. (kraj) vem/mk

Share: