Italija sledeći kreditor

16:33 24. 05. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da Srbija, kada neka država prestane da je kreditira, nađe novu "stranu žrtvu" koja daje veštačko disanje srpskim javnim finansijama i državnim firmama, a zauzvrat dobija najvrednije prirodne resurse, imovinu i tržište, i ocenio da je sledeća na redu Italija.

Nikezić je u pisanoj izjavi naveo da je iz italijanskih medija saznao da se Telekom obavezao da favorizuje italijanske firme u oblasti IT sektora, komercijalne distribucije i kupovine i prodaje televizijskih prava.

Dodao je da bi Elektroprivreda Srbije trebalo da favorizuje italijanske firme u procesu dekarbonizacije, a Ministarstvo finansija u oblasti saobraćaja, turizma, telekomunikacija, energetike i IT sektora.

Zato srpske javne finansije danas preživljavaju isključivo zahvaljujući prekomernom zaduživanju, pa je u poslednjih 12 godina javni dug zemlje porastao sa 15,3 na 36,5 milijardi evra, a krediti stranih vlada su udesetostručeni sa 0,7 na sedam milijardi evra, naveo je Nikezić. (kraj) is/bdb/mk

Share: