Srbija ne negira zločine

20:23 11. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Ministarka pravde Srbije Maja Popović poručila je danas da se Srbiji ne može pripisati politika negiranja zločina ili glorifikacije zločinaca, jer je država okončala veliki broj postupaka, izrekla stroge kazne svojim građanima i sunarodnicima za zločine izvršene na području bivše Jugoslavije.

Popović je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, konstatovala da to telo nije ostvarilo svoju projektovanu ulogu, već je doprineo daljoj destabilizaciji odnosa na području bivše Jugoslavije i okolnostima koje SB kvalifikuje kao "pretnju međunarodnom miru i bezbednosti".

Komentarišući izjavu zvaničnika Mehanizma da "ostaju posvećeni borbi protiv razjedinjujućih pojava negiranja genocida, istorijskog revizionizma i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca", Popović je konstatovala da rezultat glasanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija povodom rezolucije o Srebrenici jasno ukazuje na potpunu razjedinjenost međunarodne zajednice po tom pitanju. (kraj) is/ivt/mk

Share: