Sa Bošnjacima bez posrednika

15:04 12. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

SARAJEVO - Važno je da živimo u miru i ne pada nam napamet da ratujemo, niti imamo takve aspiracije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za sarajevski list Dnevn avaz, dodajući kako Srbi i Bošnjaci treba da razgovaraju bez posrednika.

Vučić je istakao da, kada su Bošnjaci u Sarajevu imali svoje okupljanje, "a kod Srba se to zove saborovanje", nije bilo nikakve reakcije iz Beograda.

Tamo je bilo i ljudi iz Vlade Srbije, ministar Usame Zukorlić, pomoćnici ministara, to nama nije problem, rekao je Vučić.

On podseća kako je predlagao da se izgradi autoput od Sjenice, Dugog Polja do Sarajeva, ali političko Sarajevo sve što dolazi iz Beograda posmatra sa opštom mržnjom, a niko da objasni šta bi tome falilo.

Problem je što ja moram da razgovaram sa Ambasadom Sjedinjenih Država, rekao je Vučić, aludirajući na reakcije iz Bosne i Hercegovine na Deklaracioju o svesrpskom saboru.

Nama će se smiriti stanje na Balkanu onog sekunda kada mi sami budemo rešavali svoje probleme, kada nema posrednika u razgovoru. Hoćete u Goraždu, Banjaluci, Nišu da razgovaramo o problemima, ali važno je da sami prepoznamo da nam je to u interesu, naglasio je Vučić. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: