Srbija krši sporazum

13:32 13. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske komisije Petera Stana.

Njegova izjava, dostavljena medijima koju prenosi Radio Slobodna Evropa, ukazuje da Brisel prvi put jasno potvrđuje da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno angažuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene tog dogovora.

Član četiri sporazuma navodi da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Kosovo nije uspelo da se učlani u najstariju evropsku organizaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice Saveta Evropa, a koji se odnosi na proces formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promenio, već je "ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje". (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: