Kontrola sadržaja udžbenika

08:57 24. 11. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Nosilac liste "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" Vuk Jeremić zalaže se za to da svi đaci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i da država aktivno preuzme kontrolu nad sadržajem i produkcijom udžbenika, prvenstveno za "identitetske predmete" poput srpskog jezika i književnosti i nacionalne istorije, saopštila je danas ta stranka.

"Strani izdavači su sada u povlašćenom položaju, pa u čitankama za osnovnu školu više nema pesme 'Na Gazimestanu' ili Desanke Maksimović, na primer, a ima tekstova stranih savremenih pisaca za koje verujem da nisu neinteresantni, ali su neuporedivo manje značajni od temelja srpske književnosti'", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, iako Ministarstvo prosvete nominalno daje konačni sud o sadržaju svih udžbenika za osnovnu i srednju školu, u realnosti postoji "hobotnica uticaja iz inostranstva", što kroz nevladine organizacije, što kroz strane izdavače koji aktivno utiču na sadržaj udžbenika, što je ocenuo kao veoma zabrinjavajuće. (kraj) vip/kt/dj

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: