Apel senatora

09:29 20. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Američki senatori Džin Šahin i Pit Rikets pozvali su sve relevantne institucije u Srbiji da hitno razmotre da li bi izbore trebalo ponoviti u određenim regionima da bi se - kako su istakli - osiguralo da rezultati odražavaju volju građana, javlja Glas Amerike (VOA).

Šahin i Rikets, članovi senatskog Spoljnopolitičkog odbora, poručili su u saopštenju, prosleđenom Glasu Amerike, da su izbori u Srbiji bili šansa za zemlju da "pokaže dalju posvećenost demokratiji i slobodnim i fer izborima".

"Međutim, bili smo razočarani što su, prema Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi, izbori tehnički bili dobro organizovani, ali je bilo brojnih neregularnosti koje ukazuju na to da nisu bili ni slobodni ni fer", naveli su senatori.

"Naročito smo zabrinuti zbog izveštaja da su glasači autobusima dovođeni u Srbiju da podrže vladajuću stranku, uz izveštaje o kupovini glasova i neovlašćenom ubacivanju listića u glasačke kutije. Narod u Srbiji zaslužuje istinsku demokratiju i izborni proces koji u potpunosti odražava volju naroda", istakli su Šahin, demokratska senatorka iz Nju Hempšira i predsedavajuća senatskog pododbora za Evropu, i Rikets, republikanski senator iz Nebraske.

Takođe su istakli da je Srbija na raskrsnici i da mora da se uskladi sa svim standardima Evropske unije, uključujući slobodne i fer izbore, da bi napredovala na putu ka članstvu u EU.

"Odlučno pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu hitne korake da razmotre da li bi ovi nedavni izbori trebalo da budu ponovljeni u određenim regionima, da bi se osiguralo da rezultati tačno odražavaju želje građana. Vlada Srbije takođe mora da se pozabavi nedostacima i svim nereguralnostima iznijetim u preliminarnom izvještaju OEBS-a i konačnom izvještaju kada on bude dostupan", zaključili su američki senatori.

I Stejt department i Evropska unija prethodno su pozvali Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS, konstatovao je u preliminarnom izveštaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsednika, i pristrasnim medijskim izveštavanjem u korist vladajuće partije.

Međunarodni posmatrači su takođe konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane, poseća Glas Amerike. (kraj) vip/dj

Share: