Potvrda nelegitimnosti izbora

19:43 27. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) saopštila je danas da je konačni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji potvrdio sve izborne neregularnosti na koje je ukazivala, te da je jasno da se moraju održati novi izbori u poboljšanim izbornim uslovima uz hitnu primenu svih preporuka iz tog izveštaja.

SPN je navela u saopštenju da izveštaj ODIHR daje apsolutni legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu i navodi o organizovanim migracijama glasača, kao i falsifikovanja popisa za izborne liste, koje je sam ODIHR u tom izveštaju naveo kao veliki problem izbornog procesa.

"Od posebne je važnosti što su istaknuta još dva ključna problema, a to je birački spisak, za koji navode da je javnost izgubila poverenje i preporučuju reviziju biračkog spiska uz učešće i opozicije i civilnog sektora, kao i fenomen migracije glasača za glasanje na lokalnom nivou koji su organizovano dovedeni", navedeno je u saopštenju. (kraj) vem/bdr

Share: