Pretnja evropskoj bezbednosti

16:36 28. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA -  Ničim izazvana vojna agresija Rusije protiv Ukrajine ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru i predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija, navedeno je u Deklaraciji sa Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, održanog danas u Tirani.

Učesnici Samita izrazili su nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica od 1991. godine, ističući da ostaju posvećeni pružanju podrške koja joj je potrebna da pobedi.

Pozivamo čitavu međunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku Ukrajini u njenoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet, navedeno je u Deklaraciji sa Samita, na kojem je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Učesnici Samita su tokom razgovora u Tirani, kako je naglašeno, potvrdili solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u herojskoj odbrani slobode i zajedničkih vrednosti, te izrazili spremnost da učestvuju u sprovođenju mirovnog plana predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Deklaracijom je potvrđena odlučnost da se intenziviraju zajednički napori kako bi se osigurali napredak i međusobna podrška zemalja regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije na putu ka Evropskoj uniji.

U potpunosti podržavamo pravo Ukrajine da bira sopstvene bezbednosne mere, a NATO saveznici i zemlje kandidati podržavaju Ukrajinu da postane članica Alijanse, čim to bezbednosni uslovi dozvole, navedeno je u Deklaraciji.

Učesnici Samita istakli su i čvrstu posvećenost da privedu pravdi pojedince odgovorne za zločine agresije, zločine protiv čovečnosti i druge zverske zločine po međunarodnom pravu kroz odgovarajuće istrage i krivično gonjenje.

Učesnici Samita oštro su osudili namere Ruske Federacije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava. Istaknuta je i nezakonita priroda predstojećih izbora na Krimu i u Sevastopolju i na rusko okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Dogovorili smo se da sarađujemo i fokusiramo naše napore na povratak ilegalno i nelegalno deportovane i prisilno raseljene ukrajinske dece, istaknuto je u Deklaraciji.

Obavezujemo se da ćemo povećati zajedničke napore u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu i ostati posvećeni borbi protiv hibridnog ratovanja i izazova sajber bezbednosti, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice.

Danas smo u Tirani potvrdili našu solidarnost i podršku Ukrajini, izrazili svoju posvećenost da učestvujemo u oporavku i obnovi Ukrajine posle rata, kako bismo omogućili ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju, angažujući sve relevantne partnere, uključujući privatne i međunarodne kompanije, poručili su učesnici Samita.

"Mi, prijatelji Ukrajine, potvrđujemo čvrsto uverenje da ćemo samo ujedinjeni moći da obezbedimo mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu", naglašeno je u Deklaraciji sa Samita.

Na Samitu su učestvovali predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, albanski premijer Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, bugarski premijer Nikolaj Denkov, hrvatski premijer Andrej Plenković, rumunski premijer Jon-Marsel Čolaku, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednica Moldavije Maja Sandu, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. (kraj) vem/ivt

Share: