Brodom i avionom bez vize

11:40 31. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

SOFIJA - Rumunija i Bugarska se od danas delimično pridružuju Šengenskom sporazumu, odnosno njihovim građanima je omogućen slobodan pristup, bez provere dokumenata, ako putuju avionom ili brodom.

Posle godina pregovora o pridruživanju takozvanom šengenskom prostoru, sada postoji slobodan pristup za putnike koji dolaze vazdušnim ili morskim putem, dok će kopnene granične provere ostati na snazi zbog protivljenja prvenstveno Austrije, koja je dugo blokirala njihov ulazak u šengen zbog zabrinutosti za ilegalnu migraciju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ovaj korak kao "ogroman uspeh za obe zemlje" i "istorijski trenutak" za najveću zonu slobodnog putovanja na svetu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šengenska zona je uspostavljena 1985. godine, a pre pre prijema Bugarske i Rumunije, sastojala se od 23 od 27 zemalja članica EU, zajedno sa Švajcarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.

Austrija je stavila veto na prijem Rumunije i Bugarske u šengensku zonu krajem 2022. godine, ali je Hrvatskoj dozvolila puno pristupanje.

Bugarska i Rumunija pristupile su Uniji 2007. godine, a Hrvatska 2013. godine. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: