Suđenje za genocid

19:39 11. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

SARAJEVO - Suđenje sedmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za genocid i druge ratne zločine počinjene 1995. godine u istočnoj Bosni, počelo je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijan optuženi su za pomaganje u streljanju najmanje 65 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dečaka koji su pokušavali da pobegnu iz Srebrenice u julu 1995. Optužnica ih tereti i da su pomagali u prisilnom premeštanju žena, dece i staraca s ciljem da ih tako unište kao grupu.

Državni tužilac Tarik Crnkić naveo je u uvodnoj reči da je prvooptuženi Ratko Vujović, s Vujadinom Popovićem, koji je kao nekadašnji načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor, učestvovao u "sistematskom hvatanju, zatvaranju, ubijanju, pokapanju, iskopavanju i ponovnom ukopavanju" srebreničkih Bošnjaka. (kraj) vem/bdr

Share: