Prihvaćena dva amandmana

11:17 18. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PODGORICA - Konačni tekst predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici je usaglašen i predat u dalju proceduru, a sadrži i dva amandmana koje je na tekst podnela Crna Gora, saznaje nezvanično Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Tekst sa dva amandmana Crne Gore je usaglašen kroz intenzivnu diplomatsku komunikaciju koju su predstavnici Podgorice vodili sa predstavnicima predlagača, dodaje se.

Konačna verzija amandmana, koji su uvršteni u preambulu predloga Rezolucije, glase:

"Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini", odnosno "Ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini".

Portal RTCG podseća da je Vlada Crne Gore usvojila informaciju kojom je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da, diplomatskim kanalima, predloži izmene teksta Rezolucije kojima bi se nedvosmisleno ukazalo da krivica za genocid ne može biti pripisana narodima, te da je neophodno očuvanje stabilnosti BiH u oba njena entiteta. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: