Za terorizam 160 godina zatvora

16:13 01. 09. 2020. FoNet

Sarajevo - U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprečavanje opasnosti od terorizma, na kome je rečeno da je tokom 2020. godine podignuto sedam optužnica zbog krivičnog dela terorizma i učestvovanja na stranim ratištima, saopštilo je to tužilaštvo.

Glavni tužilac Gordana Tadić navela je da su dvojica, od sedmorice, optuženih sporazumno priznali krivicu i da su pravosnažno osuđeni.

"Do sada su zbog krivičnih dela povezanih sa učešćem na stranim ratištima podignure optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba podignute tokom prošle i ove godine. Trenutno je pet predmeta u fazi suđenja", navedeno je u saopštenju.

U predmetima koji se odnose na terorizam povezan sa učešćem na stranim ratištima u Siriji nije bila nijedna oslobađajuća presuda, a pravosnažno su izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za krivična dela povezana sa terorizmom izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužilaštvo, sa partnerima, radi na više istraga u vezi sa krivičnim delima terorizma, a među njima su i istrage koje se odnose na krivična dela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata "što zahteva posebnu pažnju nadležnih institucija", ističe se u saopštenju. (kraj) dep

 

 

Share: