Bili u špaliru smrti?

20:45 08. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Osijek - Dvojicu muškaraca, juče uhapšenih u Negoslavcima, policija je prijavila za ratni zločin i sumnjiči ih da su kao pripadnici srpskih paravojnih snaga 20. novembra 1991. učestvovali u "špaliru smrti" na Ovčari, kroz koji su prolazili zarobljenici iz okupiranog Vukovara.

Istražni sudija danas im je odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana, što je potvrdio njihov advokat novinarima ispred suda u Osijeku i najavio žalbe.

Sigurnosno-obaveštajna agencija i MUP sproveli su istragu nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 1991. godine na području Ovčare počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Istraga je utvrdila osnovanu sumnju da su prvoosumnjičeni, tada star 43 godine, i drugoosumnjičeni, tada star 28 godina, kao pripadnici paravojnih formacija SAO Krajine, 20. novembra 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara, zajedno s više osoba, grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru. (kraj) js/dpv

Share: