Kim obećava jačanje odbrane

17:45 10. 10. 2020. FoNet/RTS

PJONGJANG - Severnokorejski lider Kim Džong Un obratio se na paradi održanoj noćas povodom proslave 75 godina od osnivanja vladajuće Radničke partije, hvaleći vojsku zbog snažnog odgovora na prirodne katastrofe i sprečavanja širenja koronavirusa.

Kim je obećao da će i dalje jačati odbrambeno "ratno odvraćanje", kako bi se suprotstavio sve većim nuklearnim i drugim pretnjama.

U zemlji je jubilej obeležen nizom koncerata i festivala, a proslava se u regionu posmatra kao događaj na kojem bi Kim mogao da pošalje poruke domaćoj i inostranoj javnosti.

Državna televizija emitovala je uređeni video-snimak događaja u subotu, nakon što se ceo dan ćutalo o paradi koja je održana na nedavno renoviranom Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Zvaničnici u Seulu i Vašingtonu rekli su da bi Severna Koreja mogla da otkrije strateško oružje.

U prvim snimcima parade viđene su konvencionalne trupe kako marširaju u formaciji, rakete na vozilima koje su izgledale kao balističke.

Na snimku se vidi kako se Kim, okružen vojnim oficiroma okićenim medaljama, pojavljuje dok sat otkucava ponoć. Obučen u sivo odelo i kravatu, on je mahao okupljenima i primio cveće od dece.

Kim je zahvalio vojsci na čvrstom odgovoru na prirodne katastrofe i sprečavanju izbijanja epidemije korona virusa i poželeo Južnoj Koreji brz oporavak od epidemije, nadajući se da će se "Sever i Jug ponovo uzeti za ruke kada korona kriza prođe". (kraj) nm

 

Share: