Hrvatska goni generala HVO

20:58 14. 10. 2020. FoNet

Zagreb - Hrvatska je pokrenula istragu protiv generala nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane (HVO) Zlatana Mije Jelića zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine, potvrdilo je danas Županijsko državno tužilaštvo Radiju Slobodna Evropa.

Tužilaštvo u Zagrebu, postupajući po zamolnici Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, preuzelo je krivični progon protiv hrvatskog državljanina (1970) protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti.

Zagreb je doneo rešenje o sprovođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična dela protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) sredinom ove godine primilo je optužnicu protiv generala nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane (HVO) Zlatana Mije Jelića za ratne zločine počinjene 1993. u Mostaru.

Zlatan Mijo Jelić bio je general HVO i Hrvatske Vojske (HV), koji je u BiH optužen za ubistvo i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika za vreme sukoba u Mostaru 1993. godine.

Prema navodima optužnici, Jelić je kao general vojne policije HVO bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru, u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika. On je zajedno sa porodicom otišao iz BiH u Hrvatsku dan pre podizanja optužnice 2015. godine, a hrvatsko državljanstvo štitilo ga je od izručenja. (kraj) lj/js/dpv

Share: