Ograničiti moć kralja!

01:44 16. 10. 2020. FoNet

Bangkok - Zbog demonstracija na desetine hiljada nezadovoljnih građana, koji zahevaju ostavku premijera Prajita Čan-očea i od kralja Maha Vajiralongkorna ustavnu reformu kojom će mu ovlašćenja biti ograničena, tajlandska vlada zabranila je po hitnom postupku protestna okupljanja i boravak više od petoro ljudi na istom mestu.

Policiji i vojsci data su vanredna ovlašćenja, u skladu sa kojim je uhapšeno dvadesetak demonstranata koji su odbili da se raziđu, a među njima su i dvojica vođa protesta, najglasniji kritičari monarhije.

Vlada je uredbom zabranila objavljivanje vesti ili informacija na socijalnim mrežama ukoliko "mogu stvoriti strah" ili "uticati na nacionalnu bezbednost", javljaju agencije.

Ostavka premijera traži se zbog manipulacija na prošlogodišnjim izborima "da bi zadržao vlast", a odlučnost u zahtevu za ustavnom reformom monarhije videla se i kad su demonstranti usporili štićenu kolonu vozila u kojoj je bila kraljica Sthidu, koju su pozdravljali sa tri prsta i povicima "odlazi". (kraj) dpv

Share: