Proširenje prioritet

12:40 30. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

PRAG - Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan biće jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU, najavljuje ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček za portal European Western Balkans. Tokom predsedavanja, Češka namerava da organizuje Samit EU-Zapadni Balkan.

,


Samit bi, kaže, posvetio pažnju procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Petriček ističe da je EU, posle ratova devedesetih, duboko svesna značaja Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost i bezbednost Evrope, "i da ne treba zaboraviti da je Evropska unija u osnovi mirovni projekat".

“Integracija s drugim evropskim državama najbolji je način za postizanje trajnog mira i stabilnosti u ovom delu sveta. Zapadni Balkan je region koji nam je geografski veoma blizak i tradicionalno imamo odlične bilateralne odnose i široku saradnju s pojedinim zemljama. Stoga, vrlo snažno osećamo potrebu da sve zemlje Zapadnog Balkana uvedemo u evropsku porodicu”, poručuje ministar spoljnih poslova Češke.

Ističe da države članice shvataju vrednost procesa proširenja i potrebu da se obezbedi njegova verodostojnost.

“Ovo razumevanje dovelo je do pozitivne odluke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u martu 2020. godine", podseća Petriček.

Na pitanje da li bi nova metodologija proširenja mogla da poboljša proces pristupnih pregovora država Zapadnog Balkana, Petriček kaže da ona dodaje određene dobrodošle elemente predvidljivosti i dinamičnosti, poput redovnih međuvladinih konferencija. (kraj) lj/nm

Share: