Bajden formirao tim

22:20 23. 11. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Izabrani predsednik SAD Džo Bajden saopštio je da je dugodišnjeg savetnika i bivšeg zamenika državnog sekretara u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, Entonija Blinkena, nominovao za državnog sekretara.

"Ukoliko bi bio potvrđen, 58-ogodišnji Blinken bio bi vodeći diplomata u pokušajima Bajdenove administracije da uspostavi drugačije odnose s međunardodnim partnerima, u odnosu na spoljno-politički kurs administracije Donalda Trampa", prenosi Glas Amerike.

"U poslednjih 15 časova preplavljen sam porukama prijatelja. Počastvovan sam što mogu da objavim da sam zvanično nominovan da obavljam funkciju državnog sekretara. Ukoliko nominacija bude potvrđena, tu misiju obavljaću punog srca", napisao je Blinken na Tviteru.

Bajden je Džejka Salivena, još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljno-političkim iskustvom, odabrao za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Saliven je izjavio da ga je "izabrani predsednik naučio šta znači čuvati nacionalnu bezbednost na najvišim nivoima vlasti".

"Učiniću sve što je u mojoj moći da zemlja bude bezbedna", poručio je Saliven.

Bajden je danas saopštio da je izabrao bivšu zvaničnicu Obamine administracije Ejvril Hejns za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obaveštajnih službi, dok bi Linda Tomas Grinfild trebalo da bude ambasadorka u Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno, Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbednost i on bi bio prva osoba hispanskog porekla i prvi imigrant na tom položaju.

Planirano je i da bivši državni sekretar Džon Keri bude specijalni izaslanik američkog predsednika za pitanja klime.

Ronald Klejn, nominovani šef osoblja Bele kuće, ranije je izjavio da će na dan Bajdenove inauguracije, 20. januara, biti održana "manja verzija tradicionalnih događaja" u svetlu pandemije koronavirusa.

Bajden sastavlja novu administraciju dok Tramp i dalje odbija da prizna poraz i sudskim postupcima pokušava da preokrene rezultat izbora. (kraj) is/nm

 

Share: