Đukanović podigao buru

19:13 02. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - Političke tenzije u Crnoj Gori sve su izraženije nakon što je predsednik Republike Milo Đukanović danas vratio poslanicima niz izmena zakona, među njima i o veroispovesti, osporivši postojanje kvoruma za njihovo usvajanje i ustavnost samih propisa, a što je vladajuća koalicija u zajedničkom saopštenju okarakterisala kao "prizeman pokušaj blokade države", "kršenje Ustava" i "izazivanje bombe u sistemu", da bi im Đukanović poručio da nisu nadležni da sude da li je on prekršio Ustav i da ne brane Crnu Goru od njega.

Najpre je Đukanović saopštio da vraća na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština Crne Gore 29. decembra 2020. godine, među kojima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Naveo je da je "otvoreno pitanje" da li je postojao kvorum na početku sednice i pri utvrđivanju dnevnog reda, "a samim tim (je otvoreno) i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom" i drugim zakonima.

Đukanović je naglasio i da je "otvoreno pravno pitanje" prestanka mandata poslanika Filipa Adžića i potvrđivanja mandata Suadi Zoronjić.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je ocenio da vraćanjem zakona Đukanović "ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da državu tretira kao svoj feud" i "najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi".

Osim što krši Ustav i zakone ove zemlje, Đukanović se igra građanima, njihovom imovinom i pravima koja proističu iz Ustava, konstatovao je Krivokapić.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović se založio za to da Đukanovićev pokušaj "da glumi paralelnu Vladu i Skupštinu" dobije adekvatan odgovor, "za početak svesti obezbeđenje i budžet Predsednika na minimum".

Dodao je da Đukanović "stoji iza podmukle i dvostruke politike Demokratske partije socijalista (DPS)". 

U zajedničkom saopštenju, vladajuća većina je poručila da će "i ovaj pokušaj opstrukcije" rešiti tako što će ponovo "izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih".

Vraćanje zakona je definisano kao "presedan u istoriji crnogorskog višepartizma", "završni čin opstrukcije opozicionih partija", "pokušaj blokade institucije i sistema u celini" i "pokušaj uzimanja nadležnosti drugih grana vlasti".

"Ovim činom je gospodin Đukanović... pokazao da su priče o demokratskoj tranziciji vlasti i kooperativnosti njega i opozicije samo bili jeftini marketinški trikovi. Da ne govorimo kakvu je bombu u sistemu izazvao... imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona, koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, što su pitanja strogo vezana za rokove i čije prolongiranje može da izazove ogromne posledice po radnike, bankarski sistem i privrednike", ističe se u zajedničkom saopštenju vladajuće koalicije.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je na tviteru prokomentarisao da je vraćanjem zakona "Đukanović sebi dao žuti karton" i da će biti smenjen "ako prekrši Ustav".

Šef poslaničkog kluba DPS Danijel Živković smatra da su Abazovića "osionost i arogantnost" eliminisali iz "ozbiljnog političkog dijaloga", te da je "sam sebi dao crveni karton" kada je "prevario birače" i počeo "da izvršava naloge Demokratskog fronta".

Đukanović je reakciju Krivokapića sagledao kao populističku i "ispod svakog nivoa", poručivši premijeru i "liderima većine koji su se horski oglasili" da neće biti saučesnik u "njihovom daljem podrivanju sistema i državnih institucija".

Nisu oni pozvani da sude da li sam prekršio Ustav. To neka izvole proveriti pred nadležnom institucijom - Ustavnim sudom. No, za njih je izgleda i skupštinski poslovnik nedokučivo štivo, napisao je Đukanović na tviteru.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić apostrofira da je posredi "bespotrebno provociranje ogromne većine građana Crne Gore koji su, iako na ivici egzistencije, uložili ogroman napor da društvo mirnim putem dođe do izmena silom nametnutog Zakona o slobodi veroispovesti", da je aktuelni skupštinski saziv "notifikovao prvu demokratsku smenu vlasti u Crnoj Gori" i da "točak istorije i volje građana ne može unazad.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je apelovao na mirno i odgovorno postupanje svih političkih aktera u društvu.

Svih ovih godina učili smo šta znači nepravda, sad moramo naučiti kako se boriti protiv nje. Na nasilje se uvek odgovora demokratijom i mirom, poručio je Bečić.  (kraj) dep

 

Share: