Podrivanje mirovnih napora

00:03 03. 02. 2021. FoNet

KAIRO - Arapska liga je najoštrije u utorak osudila priznanje Jerusalima od strane Kosova za "prestonicu Izraela" i odluku Prištine da otvori ambasadu u okupiranom gradu, izveštava Saudi gazeta.

Generalni sekretar Ahmad Aboul Geit poručio je u pisanoj izjavi da je kosovska odluka u vezi s tim "nelegitimna i predstavlja kršenje međunarodnog prava kojim se grad Jerusalim priznaje kao okupirana teritorija, čime je zabranjeno preseljenje ambasada".

On je naveo da su ovo prekršile samo dve zemlje, Sjedinjene Američke Države i Gvatemala.

"Rezolucije Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija u tom pogledu su izričite", istakao je Geit, aludirajući na Rezoluciju SB 478/1980 kojom je osuđena izraelska aneksija istočnog Jerusalima i zabranjeno uspostavljanje diplomatskih misija u gradu, ističe Saudi gazeta.

Arapska liga ukazuje da je Jerusalim deo pregovora koje je pokrenula međunarodna zajednica radi postizanja mira između Izraela i Palestine i zato je "otvaranja nekih ambasada u Jerusalimu sračunato kao ilegalan akt koji podriva mirovne napore".

Ranije, Evropska unija (EU) je kritikovala odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

"Odluka Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu je za žaljenje", rekao je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, podsetio da su "evrointegracije strateško opredeljenje Kosova" i ukazao da EU "očekuje da Kosovo uskladi svoje politike sa politikama EU". (kraj) dep

Share: