Uspavani žandari, budni silovatelji

01:13 04. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - U prestonici Severne Makedonije Skoplju održan je protestni marš mladih žena koje su se u sredu, 3. februara, okupile ispred Ministarstva unutrašnjih poslova pružajući podršku devojkama i ženama čije su fotografije zloupotrebljene u Grupi "Javna soba" na društvenoj mreži Telegram, da bi se više stotina demonstrantkinja zaustavile ispred zgrade Javnog tužilaštva tražeći krivično-pravnu zaštitu žrtava i kažnjavanje vinovnika.

Organizator protesta Platforma za rodnu ravnopravnost i demonstranti su burno reagovali na komentare dela javnosti da su "te devojke same krive, zašto su se fotografisale i podelile intimne fotografije".

Učesnice marša nosile su transparente "Javna soba je krivično delo", "Žrtva nikada nije kriva", "Nečinjenje je saučesništvo", "Naše Ne, ne znači Da", "Policija treba da štiti, a ne da bude deo 'Javne sobe'", "Uspavani žandari, budni silovatelji" i druge napise.

Advokatica žrtava i sama žrtva Marta Gusar izjavila je da grupa "Javna soba" nije zabava "nego krivično delo i da tako mora da se tretira".

Nekoliko učesnica protesta tvrdile su da su njihove fotografije ukradene na internetu i da su njihovi nalozi na društvenim mrežama bili mete hakerskog napada.

Grupa "Javna soba" na društvenoj mreži "Telegram", koja je trenutno zatvorena na intervenciju Ministarstva unutrašnjih poslova, pojavila se 2020. godine i u njoj su deljene privatne fotografije i lični podaci pretežno maloletnica iz Makedonije, izveštava portal slobodnaevropa.mk.

Tada su reagovale institucije, ali je slučaj ostao nerasvetljen i u predistražnom postupku tokom cele godine.

Grupa, za koju se tvrdi da je imala 6 000 članova, ponovo je aktivirana pre desetak dana sa novim zloupotrebama, što je izazvalo policijsku intervenciju, hapšenje četiri osobe i ponovno zatvaranje "Javne sobe".

U  javnosti se oglasilo nekoliko devojaka koje su žrtve ove internet grupe, pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da istraga nije završena i da se radi na rasvetljavanju okolnosti slučaja, dok je ministar pravde Bojan Maričić izjavio da su spremne izmene Krivičnog zakona koje će obuhvati ovaj vid kriminala. (kraj) dep

 

Share: