Vojska traži odlazak Pašinjana

16:06 25. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Jermenija je zašla u duboku političku krizu u kojoj Generalštab Oružanih snaga i opozicija traže ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji odbija da demisionira i na današnjem mitingu u Jerevanu upozorava na "pokušaj vojnog puča", a njegov odlazak vojni vrh traži uz obrazloženje da premijer "više nije u stanju da donosi razumne odluke" pošto je smenio i načelnika Generalštaba.

Na trgove Jerevana izašli su i građani koji podržavaju zahtev vojske, iznad centra grada neprestano lete lovci Su-30, a nije došlo do sukoba učesnika mitinga i kontramitinga.

Pred oko 20.000 pristalica Pašinjan je poručio da je dužnost vojske da posluša narod i izabrane vlasti, te da neće podneti ostavku.

Kao izabrani premijer naređujem svim generalima, oficirima i vojnicima: obavite svoj posao zaštite granice zemlje i teritorijalnog integriteta, naglasio je Pašinjan i iskazao spremnost za razgovor sa opozicijom.

Politička kriza u Jermeniji je eskalirala nakon što je Pašinjan potpisao ukaz o smeni prvog zamenika načelnika Generalštaba Tigrana Hačatrjana, koji je tokom rata na Karabahu prošle jeseni dobio titulu nacionalnog heroja, u ratu sa Azerbejdžanom u kome su Jermeni izgubili deo teritorije u Nagorno-Karabahu, mirovnim sporazumom u čijem je sklapanju učestvovala Rusija.

Prethodno je premijer pokrenuo pitanje o efikasnosti ruskih sistema "Iskander", rekavši da ona nije veća od deset odsto, i za nesvrsishodnu nabavku optužio prethodnu vladu Serža Sargsjana.

U izjavi za medije general Hačatrjan je tim povodom rekao da neće komentarisati izjavu premijera i nasmejao se, a zatim je premijer potpisao ukaz o njegovom smenjivanju.

Potom je Generalštab Oružanih snaga Jermenije saopštio zahtev da Pašinjan i njegov kabinet podnesu ostavku, a isti zahtev ponovljen je i danas, javila je novinska agencija Jermenpres.

"Neefikasno upravljanje aktuelnom vladom i ozbiljne greške u spoljnoj politici doveli su zemlju na ivicu kolapsa", saopštio je Generalštab ranije danas, naglašavajući da su jermenske oružane snage dugo i strpljivo tolerisale "napade aktuelne vlade usmerene na klevetu oružanih snaga, ali sve ima svoje granice".

U međuvremenu je Pašinjan potpisao i ukaz o smenjivanju načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onika Gasparjana.

Da bi ukaz premijera stupio na pravnu snagu potrebno je da ga potpiše predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, što on još nije učinio.

Potvrđujući ulogu instituta predsednika kao balansirajuće strukture, preduzimam hitne korake za smanjenje napetosti i tražim načine za mirno rešavanje situacije, poručio je danas popodne Sarkisijan preko pres službe.

Za večeras je zakazana sednica parlamenta na kojoj će poslanici odlučivati o poverenju vladi Nikola Pašinjana. Ispred skupštinskog zdanja već su okupljenje pristalice opozicije, čiji je lider Vazgen Manukjan pozvao na podizanje barikada u okolnim ulicama da bi se izvršio pritisak na poslanike da glasaju za ostavku premijera.

"Ne idemo nikud, ostajemo ovde, blokiraćemo ulice barikadama kako bi poslanici došli i glasali za ostavku Pašinjana. Ako propustimo ovaj trenutak, izgubićemo otadžbinu", rekao je Manukjan, a opozicioni predstavnik Išhan Sagateljan dodao da će uskoro biti podignuti šatori ispred skupštine. (kraj) dep

 

 

Share: