Za infrastrukturu dva biliona

18:35 31. 03. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

PITSBURG - Predsednik SAD Džo Bajden će danas u Pitsburgu predstaviti plan o infrastrukturi vredan 2.000 milijardi dolara koji, između ostalog, obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, kao i sistema javnog saobraćaja.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima da je planirana realizacija tih projekata u periodu od oko osam godina.

"To su veoma vredne investicije koje će, kako su utvrdili stručnjaci iz širokog spekta oblasti, doprineti rešavanju problema i poboljšanju ekonomske efikasnosti", rekao je zvaničnik Bajdenove administracije, prenosi Glas Amerike.

Bajden predlaže da se planirani projekti finansiraju izmenama u oporezivanju korporacija, uključujući i povećanje poreza na njihovu dobit sa 21 na 28 odsto.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je administracije otvorena za različite ideje o finansiranju Bajdenovog plana, dodavši da su ljudi različitih političkih opredeljenja zabrinuti u pogledu stanja u kojem se nalazi infrastruktura zemlje.

Zvaničnik administracije, koji je izneo detalje plana uoči Bajdenovog govora, rekao je da je predlog, između ostalog, usredsređen na to da se osigura da "infrastruktura bude otpornija na klimatske promene", sa inicijativama kao što su veća upotreba autobusa na električni pogon i pristupačnije cene električnih vozila za građane, za šta su predviđene čak 174 milijarde dolara.

U okviru paketa predviđeno je da 400 milijardi dolara bude utrošeno za izgradnju novih i modernizaciju postojećih domova za stare i hendikepirane osobe, a namera je i da se eliminišu sve olovne cevi u sistemu za snabdevanje pijaćom vodom, kao i da se osigura da svi imaju pristup jeftinijem internetu.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu. (kraj) is/dpv

Share: