Savez desničara u EU?

00:14 02. 04. 2021. FoNet

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je danas u Budimpešti sa češkim premijerom Mateušom Moravjeckim i bivšim italijanskim premijerom Mateo Salvinijem o formiranju novog desničarskog političkog saveza na nivou Evropske unije, koji će stvoriti "evropsku renesansu zasnovanu na hrišćanskim vrednostima".

Sa trilateralnog sastanka, na kome je bilo reči i o distribuciji vakcina protiv korona virusa unutar članica EU, Evropska komisija je pozvana da pojača tempo kupovine i distribucije. 

Do ovog saveza dolazi nakon što je Orbanov "Fides" napustio Evropsku narodnu partiju desnog centra, nezadovoljan kritikama na račun vladavine prava u Mađarskoj. 

Orban je na preskonferenciji najavio novi sastanak u Varšavi tokom maja, u zavisnosti od situacije u vezi sa pandemijom. 

Nova politička grupa u Evropskom parlamentu za sada neće biti formirana, mada Orban, Moravjecki i Salvini zajedno imaju 64 evroposlanička mesta - Orban 12, Moravjecki 24 i Salvini 28. Naime, parlamentarna pravila zahtevaju da nova grupacija mora imati najmanje 25 evroposlanika iz sedam različitih država. (kraj) dep

 

Share: