Proteran konzul Ukrajine

19:22 17. 04. 2021. FoNet

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je obavestilo ambasadu Ukrajine u Moskvi da je konzul Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu proglašen za personu non grata nakon hapšenja 16. aprila zbog nezakonitih aktivnosti.

U saopštenju je navedeno da je na razgovor pozvan privremeni otpravnik poslova Vasilij I. Pokotilo, kome je ukazano da je delovanje konzula "neprihvatljivo" i "štetno za bezbednosne interese Ruske Federacije".

"Saopšteno je da je njegov boravak na teritoriji Rusije nepoželjan i preporučeno je da napusti državnu granicu u roku od 72 sata, počev od 19. aprila", navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, javlja Sputnjik.

Sosonjuk je zadržan na nekoliko časova i potom se vratio u ukrajinsko diplomatsko predstavništvo. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenij Enjin iizjavio je da Ukrajina privođenje svog konzula tretira neprijateljski postupak Rusije, te da priprema reciprocitet prema ruskim diplomatama. (kraj) dep

Share: