Albanija tuži Srbiju?

17:56 21. 04. 2021. FoNet

PRIŠTINA - Najava predsednice Vjose Osmani da će Kosovo pokrenuti tužbu protiv Srbije "za genocid u periodu od 1998. do 1999. godine na Kosovu", može biti ostvarena uz pomoć Albanije, izjavio je advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn.

Kosovo je priznalo više od 115 država, ali s obzirom da je Albanija član Ujedinjenih nacija, ona ima pravo da podnese tužbu u korist Kosova pred Međunarodnim sudom za zločine koje je Srbija počinila na teritoriji Republike Kosovo u toku rata od 1998. do 1999. godine, rekao je Gaši. 

Prema njegovim rečima, sada sledi pronalaženje pravnih temelja za podnošenje tužbe. "Sada smo u situaciji kada će premijer i predsednica Kosova oformiti jednu ekipu pravnika i advokata, koji će podneti tužbu protiv Srbije. Ovo nije prvi put da je Srbija tužena pred Međunarodnim sudom pravde za zločine genocida počinjene na Kosovu. Ranije je bila tužba Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a ovo će biti treća tužba - koja će imati nekoliko pravnih prepreka, ali će sud rešiti slučaj u korist Kosova", kazao je Gaši. 

On smatra da se "mora dokazati krivica Srbije", mada je prošlo više od 20 godina, od kada su, kako kaže, počinjeni zločini i dodaje da  "nema zastarelosti za krivična dela za ratne zločine i za genocid". (kraj) dep

Share: